Profielkeuze bovenbouw vmbo
Binnen vmbo-BK bieden wij de volgende profielen aan:
In leerjaar drie hebben de leerlingen van vmbo basis/kader keuze uit een basisberoepsgerichte leerweg (BBL) of een kaderberoepsgerichte leerweg (KBL). In de praktijk betekent dit dat de leerlingen een blok van 2 tot 4 uur praktijk hebben op een dag. De leerlingen hebben op BBL14 uur praktijklessen in de week en op KBL 12 uur praktijklessen in de week
Dit kan in de afdelingen (profielen):
PIE (Produceren, Installeren en Energie)
M&T (Mobiliteit en Transport)
BWI (Bouwen, Wonen en Interieur)
Z&W (Zorg en Welzijn)
E&O (Economie en Ondernemen)
PIE (Produceren, Installeren en Energie)
Veel beroepen kun je niet meer afzonderlijk zien. De kennis en vaardigheden van technisch personeel worden steeds breder. Hier sluit PIE naadloos op aan. Het is dan ook de ideale combinatie van de vakgebieden elektrotechniek, metaaltechniek en installatietechniek. Zo kun je als leerling te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen om een echte vakman of vakvrouw te worden.
Verplichte vakken: Nederlands – Engels – natuurkunde- wiskunde- LO- maatschappijleer en CKV (kunst en cultuur)
M1 ontwerpen en maken
M2 bewerken en verbinden van materialen
M3 Besturen en automatiseren
M4 Installeren en monteren
M&T (Mobiliteit en Transport)
In het profiel Mobiliteit en Transport gaan de lessen over de mobiliteitswereld en Transport. Het repareren en herstellen van voertuigen en tweewielers en alles wat te maken heeft met het vervoeren en het laden en lossen van goederen. Een klant- en servicegerichte houding en op een juiste manier kunnen communiceren is bij Mobiliteit en Transport ook erg belangrijk.
Verplichte vakken: Nederlands – Engels – natuurkunde- wiskunde- LO maatschappijleer en CKV (kunst en cultuur)
M1 motorconditie testen
M2 wielophanging en carrosserie
M3 verlichtings- en comfortsystemen
M4 transport
BWI (Bouwen, Wonen en Interieur)
Bouwen, Wonen en Interieur is een veelzijdige bedrijfstak. Waar anders kun je zo gevarieerd de richting kiezen waarin je gaat werken. Denk bijvoorbeeld aan infra (wegen en landschappen), metselen, timmeren of houtbewerking met machines. Hiernaast kun je ook kiezen voor meubelmaken, bouwen van winkelinterieurs of mooie stands op een beurs, schilderen of afwerken, of kom je terecht in de creatieve hoek met interieuradvies, ontwerpen of sign (belettering).
Verplichte vakken: Nederlands – Engels – natuurkunde- wiskunde- LO – maatschappijleer en CKV
M1 bouwproces en bouwvoorbereiding
M2 Bouwen vanaf de fundering
M3 Hout- en meubelverbindingen
M4 Design en decoratie
Z&W (Zorg en Welzijn)
Het profiel Zorg en Welzijn is zeer geschikt voor leerlingen die graag met mensen om willen gaan. Met een diploma Z&W op zak kun je een vervolgopleiding op het MBO gaan volgen in de zorgsector, welzijnswerk, uiterlijke verzorging, horeca en facilitaire dienstverlening, het toerisme of in de sport. Om jou een zo’n goed mogelijk beeld te geven hoe het nou echt werkt straks in de praktijk werken we samen met plaatselijke instellingen en bedrijven. Denk aan het kinderdagverblijf, woonzorgcentrum, basisschool, het ziekenhuis etc. Je zult zien dat je aan het eind van leerjaar 4 alle facetten van het Zorg en Welzijn hebt doorlopen en kan er een weloverwogen keuze gemaakt worden voor een passende vervolgopleiding.
Verplichte vakken: Nederlands – Engels – biologie – LO – maatschappijleer en CKV (kunst en cultuur). De leerling dient een keuze te maken tussen wiskunde en maatschappijkunde
M1 Mens en gezondheid
M2 Mens en omgeving
M3 Mens en activiteit
M4 Mens en zorg
E&O (Economie en Ondernemen)
Zou jij in de toekomst een eigen bedrijf willen starten? Zie jij jezelf als een goede verkoper? En vind je het leuk om zaken goed te organiseren? Dan is het profiel Economie en Ondernemen wat voor jou! Je leert hier allerlei vaardigheden die belangrijk zijn voor een ondernemer in de dop. Hoe verkoop je een product? Hoe start je een eigen (online) bedrijf? Hoe vervoer ik mijn goederen? En hoe communiceer je met relaties? Kortom, alles wat je moet weten voor een bloeiend bedrijf. Je leert hoe het er in een winkel aan toe gaat, je maakt een etalage, je leert gasten ontvangen, een vergadering organiseren, je kunt artikelen ontvangen, uitpakken, controleren, maar ook weer verzamelen, inpakken en verzenden, je leert hoe je de boekhouding van een bedrijf moet voeren en nog veel meer. Dit leer je in de 4 profieldelen:
1. Retail en styling
Hierin leer je o.a.:
– De verkoopomgeving realiseren, denk aan een winkel inrichten of een webshop maken.
– Commerciële werkzaamheden uitvoeren, denk aan een poster of flyer maken, een commercial maken of etaleren.
2. Service en sales
Hierin leer je o.a.:
– Service verlenen, denk aan klanten helpen met vragen en product advies geven.
– Verkoopwerkzaamheden uitvoeren, denk aan een verkoopgesprek voeren, winkel inrichten en netjes houden
– Kassahandelingen verrichten
– Online verkopen van goederen en diensten
3. Stock & supplies
Hierin leer je o.a.:
– Magazijnwerkzaamheden uitvoeren, denk aan goederen ontvangen, goederen opslaan in een magazijn of goederen verzenden.
– Voorraadbeheer en bestellen
4. Office & support
Hierin leer je o.a.:
– Gegevens verwerken
– Klantvriendelijk communiceren
– Ondersteunende werkzaamheden uitvoeren, denk aan vergaderingen voorbereiden, notuleren, gasten ontvangen en leren telefoneren
Naast de profielvakken krijg je ook keuzevakken aangeboden. Dit zijn:
– Marketing
Je leert het beoordelen en verbeteren van een bestaande retailformule, rekening houdend met:
- assortiment
- doelgroep
- marktpositie; bv. marktonderzoek doen, onderzoeksresultaten presenteren, verbetervoorstellen doen.
– Ondernemen
Je leert het ontwikkelen en uitvoeren van een eenvoudig ondernemingsplan.
- jezelf als ondernemer beschrijven
- een marketingplan maken
- een (eenvoudig) financieel plan maken
– Webshop
Je leert een eigen webshop bedenken, ontwikkelen en onderhouden, rekening houdend met doelgroep, assortiment en marktpositie en je leert via internet en sociale media goederen of diensten verkopen.
- hoe maak ik een eigen webshop
- technieken om meer klanten te trekken
– Distributie
Je leert logistieke werkzaamheden uit te voeren (veelal in een fysieke omgeving – stage) ten aanzien van : ontvangst, opslag, verzamelen en verzenden van goederen, voorraad bijhouden, inventariseren en bestellen, organisatie en planning van de distributie.
- goederen verzamelen, verpakken en verzendklaar maken; transport van de verzamelde goederen naar de expeditieruimte; assisteren bij het inladen van goederen.
Binnen vmbo-gt bieden wij de volgende profielen aan:
Gemengde leerweg
De gemengde leerweg heeft hetzelfde niveau als de theoretische leerweg. Een diploma van de gemengde leerweg biedt dus ook toegang tot niveau 3 en 4 van het MBO. Het verschil met de theoretische leerweg is dat de leerlingen 1 praktijkgericht vak hebben. Dit vak volgen zij 4 lesuren per week.
In leerjaar 3 worden er voor de gt-richting de volgende keuze aangeboden:
– Economie en Ondernemen (E&O)
– Zorg en Welzijn (Z&W)
– Techniek en Innovatief Vakmanschap (TIV)
Het Techniek en Innovatief Vakmanschap (TIV) profiel is een pilot in Nederland. TIV is een samenvoeging van een aantal reeds bestaande profielen zoals: Produceren, Installeren en Energie (PIE), Mobiliteit & Transport (M&T) en Bouwen, Wonen en Interieur (BWI). De lessen TIV worden aangeboden in ons Technodôme.
In leerjaar 4 krijgt de leerling ook nog de mogelijkheid om het praktijkvak te laten vallen en te kiezen voor een theoretische richting.
Theoretische leerweg
De theoretische leerweg is niet gekoppeld aan een bepaalde beroepsvoorbereidende leerweg en is bestemd voor leerlingen die relatief weinig moeite hebben met de theoretische vakken of leerlingen die een praktijkvak niet ambiëren. De leerweg sluit rechtsreeks aan op de vervolgopleidingen niveau 3 en 4 van het MBO. Onder bepaalde voorwaarden is doorstroming naar het havo mogelijk. De leerling kiest voor een sector en volgt een voorgeschreven sector vak.
Voor meer informatie over de profielkeuzes en mogelijkheden op het vmbo, kunt u contact opnemen met de decaan, K. Gijsen via kgijsen@ogvo.nl.