Instroom, doorstroom en uitstroom vmbo
Instroom
De instroom binnen het VMBO vanuit een andere leerweg zowel binnen als buiten school wordt gezien als maatwerk. Er bestaan in iedere situatie een groot aantal mogelijkheden maar ook een aantal onmogelijkheden. Bij een eventuele instroom wordt iedere situatie individueel beoordeeld. Middels een intakegesprek wordt de situatie voor beide partijen zo goed mogelijk uiteengezet om een wel overwogen keuze te maken over de toelating. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de betreffende teamleider van de afdeling.
VMBO-onderbouw (lj 1 en 2): Lisanne Thielen
VMBO bovenbouw Basis/Kader (lj 3 en 4): Andrea Vroemen
VMBO bovenbouw Gemengd-Theoretisch / THavo (lj 3 en 4): Tom Assel
Doorstroom
Bij de invoering van het vernieuwde vmbo in 2016 is door de vo-raad het duidelijke advies gegeven om zichtbaar te maken welke mogelijkheden er voor de leerlingen zijn op- en af te stromen. Bekijk de notitie afspraken op- en afstroom binnen VMBO bovenbouw voor meer inhoudelijke informatie.
- Doorstroomnormen vmbo van leerjaar 1 naar leerjaar 2
- Doorstroomnormen vmbo van leerjaar 2 naar leerjaar 3
- Doorstroomnormen van 3 naar 4 vmbo-BK
- Doorstroomnormen van 3 naar 4 vmbo-GT
- Doorstroomnormen van 3 naar 4 THavo
- Doorstroomnormen van 4 vmbo-(G)T naar havo
Uitstroom
Na onze vmbo-opleidingen kun je doorstromen naar alle sectoren in het mbo. Dit kan ook een opleiding zijn in een totaal andere richting dan het profiel dat je de afgelopen jaren hebt doorlopen. Het mbo-niveau (2, 3, 4) waarop je kan beginnen hangt af van je leerweg.
Hoe kom je op het MBO?
- DENK NA OVER WAT JE WILT – leerjaar 3 en 4
Ga naar de open dagen van verschillende MBO opleidingen. Bedenk wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Kijk ook op de websites van de scholen, daar vind je veel informatie over de opleidingen die zij geven. Praat met je ouders, vrienden en docenten over wat je leuk vindt, waar je interesses liggen en wat je passie is. Middels de LOB lessen en het gebruik van Yubu bouw je een portfolio op met daarin de voorbereiding op een weloverwogen keuze.
Meeloopdag
Plan een meeloopdag op een MBO opleiding die je leuk lijkt! Zo kom je erachter in welk gebouw de opleiding wordt gegeven, hoe je er moet komen en wat voor leerlingen er rond lopen en natuurlijk of deze opleiding iets voor jou is.Kom je er niet uit of twijfel je, geen nood. Maak een afspraak met een van onze decanen. Zij helpen jou graag. Je kunt ze hiervoor e-mailen of bellen:
Dhr. S. Bouten: sbouten@ogvo.nl, tel. 3590462
Mevr. P. Hendriks: phendriks@ogvo.nl, tel. 3590463 - AANMELDEN – vóór 1 april
Weet je naar welke mbo je graag zou gaan, meld je dan onmiddellijk aan.
Sommige populaire opleidingen zitten heel snel vol.
Meld je zeker voor 1 april aan. Dan heb je de meeste kans op een goede plek. Wacht niet met aanmelden tot je je diploma hebt.Je mag je aanmelden op meer dan 1 opleiding.Kies je een opleiding waarvoor een speciaal talent nodig is, zoals sport en beweging of dans? Meld je dan ook nog op een andere opleiding aan. Dan heb je in elk geval een plaats als je de speciale toelatingstest niet haalt.
BOL of BBL? School en/of werken?
De meeste mbo-opleidingen kun je volgen op twee manieren: BOL of BBL.
Ga je graag naar school?
Dan kies je voor de BOL: de BeroepsOpleidende Leerweg. Bij de BOL ga je de hele week naar school en loop je regelmatig stage.
Ga je liever meteen werken en maar één dag per week naar school?
Dan kies je voor de BBL: de BeroepsBegeleidende Leerweg. Bij de BBL ben je aan het werk en kom je ongeveer één dag per week naar school.
Sommige opleidingen worden alleen aangeboden als BBL, want sommige beroepen kun je alleen in de praktijk leren. Bijvoorbeeld: voertuigentechniek, beveiliging en horecamedewerker.
Wil je een BBL-opleiding doen, dan moet je zelf een baan zoeken. Als BBL-leerling verdien je en krijg je geen studiefinanciering.
Hoe kom je aan een baan voor de BBL-opleiding?
Je moet een baan vinden bij een erkend leerbedrijf. Zo’n bedrijf heeft mensen in dienst die opgeleid zijn om jou het vak te leren.
Wil je de BBL doen, maar kun je zelf geen baan vinden, dan moet de mbo-school je hierbij helpen. Je mag niet worden afgewezen alleen omdat je geen baan hebt. Vraag de mbo-school dus om hulp!!