TOPklas Muziek
Ben je het liefst de hele dag met muziek bezig? Maak je graag muziek als zangeres, gitarist, dwarsfluitist, singer-songwriter, DJ of op een andere manier? En wil je later misschien iets gaan doen ‘in de muziek’? Dan voel jij je in de TOPklas Muziek waarschijnlijk helemaal op je plek.
De TOPklas Muziek is bedoeld voor leerlingen die een muzikaal talent hebben en dit talent verder willen ontwikkelen. De TOPklas doe je in de onderbouw en duurt drie jaar. Daarna kun je eventueel doorstromen naar de Vooropleiding Muziek, die je voorbereidt op een vervolgopleiding in de muziek. Dit kan een conservatorium klassiek of lichte muziek zijn, maar ook een rockacademie of een mbo popmuziek-opleiding.
Extra lessen
Als je in de TOPklas Muziek zit volg je, naast de normale vakken, zes lesuren muziek in de week. Om hier plaats voor te maken in het rooster krijg je vrijstelling voor gym, tekenen en handvaardigheid.
In de muziekuren ben je op verschillende manieren met muziek in allerlei genres bezig, waardoor je er achter kunt komen welke muziek je het leukst vindt en waar je het beste in bent. Je bent onder andere bezig met:
- Zingen of spelen op je eigen instrument;
- Spelen op (pop)instrumentarium (keys, (bas)gitaar, drums);
- Componeren en popliedjes schrijven;
- Verschillende stijlen herkennen en spelen;
- Muziek opnemen;
- Voorbereiding van optredens.
Het is niet perse noodzakelijk om theoretische kennis te hebben voor de TOPklas Muziek. Wel is het belangrijk om je kennis van muziektheorie uit te breiden. Daarom krijg je theorielessen, waar je onder andere bezig bent met het notenschrift, ritme, solfège, akkoorden, toonladders en gehoortraining.
Verder krijg je:
- Verschillende momenten in het jaar om op te treden voor publiek, onder andere tijdens de twee vaste concertavonden in november en maart. Maar ook tijdens Kerstdiners, Scratch Jazz, School on Stage en nog veel meer;
- Uitstapjes naar voorstellingen of andere interessante plekken/activiteiten, zoals bijvoorbeeld het bijwonen van een repetitie van het Metropole Orkest;
- Verschillende muzikale workshops, onder andere voor zang, gitaar, drums, podiumpresentatie, promotie, producing. Dit kan tijdens de lessen of extern gebeuren, bijvoorbeeld bij Grenswerk;
- De mogelijkheid om op school te repeteren op je instrument in één van de oefenruimtes (in een tussenuur of na schooltijd).
Toelating doen
Om in de TOPklas Muziek te komen moet je eerst toelating doen. Het is belangrijk dat je al les hebt op een instrument of zangles hebt, of van plan bent dit te gaan volgen. Verder wordt er tijdens de toelating gekeken of je:
- muzikaal bent;
- enkele muziekstukken ten gehore kunt brengen;
- muzikaal ontwikkelbaar bent;
- gemotiveerd bent.
Advies voor vmbo
Op het vmbo werken we met een maatwerktraject. Je zit in een reguliere vmbo-klas en bekijkt per week met je maatwerkcoach welke lessen je kunt volgen. Vervolgens plan je met je coach welke lessen je hiervoor moet inhalen en hoe je dit met je huiswerk het beste aan kunt pakken.
Aanmelden schooljaar 2024/2025
De officiele auditierondes zijn inmiddels geweest. Toch nog aanmelden voor de TOPklas? Dat kan! Stuur een mail naar: IHeuvelmans@ogvo.nl. Dan bespreken we de procedure en kun je alsnog auditie komen doen.
Bekijk ook de speciale DAMU-regeling.
Meer informatie?
Wil je een keer een les meelopen, stuur dan een e-mail naar Heleen van Rosmalen (coördinator TOPklas Muziek): hvrosmalen@ogvo.nl
Heb je nog vragen over de TOPklas muziek, stuur dan een e-mail naar Iva Heuvelmans: IHeuvelmans@ogvo.nl