TOPklas muziek

 

 

 

Ben je het liefst de hele dag met muziek bezig? Maak je graag muziek als zangeres, gitarist, dwarsfluitist, singer/songwriter, dj of op een andere manier? En wil je later misschien iets gaan doen ‘in de muziek’? Dan voel jij je in de TOPklas Muziek waarschijnlijk helemaal op je plek.

De TOPklas Muziek is bedoeld voor leerlingen die een muzikaal talent hebben en dit talent verder willen ontwikkelen. Na de TOPklas kun je eventueel doorstromen naar de Vooropleiding Muziek die je voorbereidt op een vervolgopleiding in de muziek. Dit kan een conservatorium klassiek of lichte muziek zijn, maar ook een rockacademie of een mbo popmuziek-opleiding.


Extra lessen

Als je in de TOPklas Muziek zit volg je natuurlijk de gewone vakken zoals wiskunde, Nederlands en aardrijkskunde, maar heb je ook 5 uur extra muziek. In deze uren ben je op verschillende manieren met muziek in allerlei genres bezig, waardoor je er achter kunt komen welke muziek je het leukst vindt en waar je het beste in bent. Je volgt in de TOPklas Muziek de volgende vakken:

Projectlessen
In de projectlessen ben je bezig met verschillende onderdelen van muziek maken. Je bent in deze lessen dus niet alleen bezig met zingen of het spelen op jouw instrument. Je leert ook componeren en popliedjes schrijven, hoe je muziek kunt opnemen, wat er allemaal komt kijken bij een optreden, en nog veel meer. Ieder project ben je bezig met een ander soort muziek, je maakt dus zowel klassieke composities als popliedjes en zelfs een dance-track.

Contextlessen

In de contextlessen leer je alle theorie die je nodig hebt om de projecten goed te kunnen uitvoeren. Je krijgt lessen over onder andere (pop)muziekgeschiedenis, muziekproductie en (online) presentatie/promotie.

Muziektheorie
Voor de TOPklas Muziek is het belangrijk om je kennis van muziektheorie verder te blijven ontwikkelen. In deze lessen ben je onder andere bezig met het notenschrift, ritme en solfege, en toonladders.

Samenspel

Muziek maken is vaak het leukste als je het samen doet met anderen, in deze lessen speel of zing je met je klasgenoten in verschillende bezettingen. Dit kan bijvoorbeeld een klassiek ensemble zijn, maar ook een popband of een koor.

Als je in de TOPklas Muziek zit, krijg je verder ook nog:
– verschillende momenten in het jaar om op te treden voor publiek, dit kan solo zijn of samen met anderen;
– uitstapjes naar voorstellingen of andere interessante plekken/activiteiten, zoals bijvoorbeeld het bijwonen van een repetitie van het Metropole Orkest;
– een tablet van school zodat je op je eigen niveau en je eigen tempo kunt werken;
– de mogelijkheid om op school te repeteren op je instrument in één van de oefenruimtes (in bijvoorbeeld een tussen-uur of na schooltijd).

Toelating doen
Om in de TOPklas Muziek te komen moet je eerst toelating doen. Het is belangrijk dat je al les hebt op een instrument of zangles hebt, of van plan bent dit te gaan volgen. Verder wordt er tijdens de toelating gekeken of je:
– muzikaal bent;
– een ontwikkeld gehoor hebt;
– gemotiveerd bent;
– kennis hebt van algemene muziektheorie.


Aanmelden schooljaar 2021/2022

De audities  voor TOPklas muziek zijn op:

woensdag 24 februari 2021 en woensdag 3 maart 2021

Je kunt je aanmelden voor de toelating van de TOPklas Muziek door dit formulier in te vullen.
Bekijk ook de speciale DAMU-regeling.

Vergeet hierbij niet de motivatiebrief van je instrumentale docent ook op te (laten) sturen via e-mail naar: esillen@ogvo.nl. Je ontvangt vervolgens alle informatie over de toelating.De motivatiebrief van je docent en je eigen aanmelding kunnen tot uiterlijk begin 15 februari 2021 opgestuurd / ingediend worden.

De toelatingen voor de TOPklas muziek vinden plaats op 24 februari en 3 maart 2021  vanaf 13.00 uur.

Meer weten?
Heb je nog vragen of wil je meer weten over de TOPklas Muziek, neem dan contact op met Emiel Sillen via esillen@ogvo.nl.