TOPklas Musical

Doe jij niks liever dan zingen, dansen en acteren? Droom jij ook van een toekomst in de musicalwereld? Dan is de TOPklas Musical misschien wel iets voor jou!

Voor wie?
De Vooropleiding Musical is speciaal bedoeld voor leerlingen die niets liever doen dan zingen, dansen en acteren en van musical hun beroep willen maken. Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen. Met veel verschillende lessen en onder goede begeleiding krijg je zo een goede basis om je verder te kunnen ontwikkelen tot musicaldanser-, zanger of -artiest. De ideale leeftijd om aan de Vooropleiding Musical te beginnen is vanaf de brugklas. Later instromen kan, maar wordt per jaar steeds moeilijker.

Vooropleiding Musical / TOPklas Musical
Als je de Vooropleiding Musical volgt wordt je geplaatst in de TOPklas Musical. Zo is er een TOPklas Musical voor vmbo leerlingen en een TOPklas Muscial voor havo/vwo leerlingen. Als je in de TOPklas zit krijg je vrijstelling van een aantal vakken zodat je binnen het reguliere rooster één of meer musicallessen per dag volgt. Na de TOPklas, dus na de 3e klas ga je verder in het reguliere lesprogramma. De musicalleerlingen krijgen een maatwerkrooster met vrijstelling voor bepaalde vakken om binnen het bestaande rooster musical lessen te kunnen volgen. De Vooropleiding Musical loopt door tot het einde van de schoolopleiding: vmbo 4 jaar, havo 5 jaar, vwo 6 jaar. Het vak Musical is een onderdeel van het eindexamen muziek voor leerlingen van de Vooropleiding Musical.

Musicallessen
De verschillende musicallessen worden door vakdocenten en door gastdocenten verzorgd die allen uit het werkveld komen en veelal zelf nog actief in professionele musicals staan. De meeste van onze docenten geven ook les op diverse musical- en dansacademies zoals Muziek en Musical theater Fontys, Codarts en ArtEZ. We hebben een speciale en intensieve samenwerkingsovereenkomst met de opleiding voor Musicaltheater van Fontys, Tilburg. Daarbij werken we nauw samen met Lucia Marthas Institute for Performing Arts (LMIPA).

In de TOPklas volg je 1 of 2 musicallessen per dag; zang, spel, muziektheorie en diverse danslessen zoals modern, jazz, klassiek en hiphop. De leerlingen uit de bovenbouw volgen individuele zanglessen, liedinterpretatie, workshops, tapdans en repertoire lessen.

Voorstellingen
De musicalleerlingen doen regelmatig mee in verschillende voorstellingen waarbij ze zich leren te presenteren. Dit kan zijn als danser, zanger, acteur of een combinatie. Ieder jaar treden alle leerlingen op tijdens onze Sing Out, voorstelling Theatermaken en de Voorstelling Highlights in theater De Maaspoort. Ook zijn er regelmatig optredens binnen en buiten school en gast optredens. Ieder jaar hebben we een presentatie van Zelfgemaakt waar de leerlingen hun eigen ideeën kunnen uitwerken voor een zelfgemaakt stuk. Verder bezoeken we gezamenlijk een aantal keren per jaar musical voorstellingen in Theater De Maaspoort in Venlo.

  • Theatermaken in theater De Garage – 10 november 2023
  • SingOut  in de aula van het Valuascollege – 8 december 2023
  • Voorstelling Highlights in theater De Maaspoort Venlo – 5 & 6 april 2024
  • Eigen Werk in Theater de Garage- Datum nog niet bekend

Videomateriaal
Theatermaken
Trailer Highlights 2021
– Trailer Highlights 2023

Deze leerlingen vertellen je hoe leuk het is op de vooropleiding musical:

Oriëntatielessen
Het is voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool ook mogelijk om oriëntatielessen te volgen.
De lessen zijn 4 keer, 2 lessen per dag, gegeven door onze musicaldocenten ter kennismaking en voorbereiding op de auditie.

Wanneer:
10, 17, 24 en 31 januari 2024 (17.00 tot 19.30 uur)

De lessen kosten €50,- in totaal. Aanmelden voor de oriëntatielessen doe je via dit formulier.

Auditie
Om de Vooropleiding Musical te kunnen volgen en in de TOPklas Musical geplaatst te kunnen worden, moet je eerst auditie doen. De ideale leeftijd om met de Vooropleiding te beginnen is in de eerste brugklas. In een later stadium auditie doen kan wel maar dan wordt het steeds lastiger om aangenomen en geplaatst te worden.
Voor de brugklas is het niet nodig dat je al lessen hebt gevolgd in alle drie de disciplines: zang, dans en drama.
Wel is belangrijk dat je:
gemotiveerd bent
– muzikaal bent
– een ontwikkelbare stem hebt
– over danskwaliteiten beschikt en fysieke mogelijkheden hebt
– dat je graag op het toneel staat en dat ook uitstraalt!

Aanmelden
De twee auditierondes voor schooljaar 2024 – 2025 zijn op:
Eerste auditieronde: zaterdag 24 februari 2024
Eventueel tweede auditieronde: dinsdag 19 maart 2024

Klik hier om je aan te melden voor de auditie van de Vooropleiding Musical schooljaar 2024-2025.

Na aanmelding krijg je informatie toe gestuurd per mail over hoe je jezelf kunt voorbereiden op de auditie. Zo krijg je voor “spel” twee monologen, waaruit je er één kiest en voor “zang” twee liedjes waar je er ook één van kiest. Dit bereid je zelf voor en laat dit horen op de auditie. Ook krijg je een auditieve toets, dit houdt in dat je ritmes, tonen en melodieën na zingt. Ook doe je een dansauditie, die bestaat uit een basisles en een jazzles. Voor de dansauditie hoef je niks voor te bereiden.
Na de eerste auditie word je wel of niet uitgenodigd voor de tweede auditie. Daarna wordt er definitief besloten of je toegelaten kunt worden tot de Vooropleiding Musical en je ingeschreven kan worden in een TOPklas musical. De uitslag van de auditie gebeurt per mail.

Succes stories!
Wij zijn trots op al onze leerlingen. Zij vinden plekken op mbo- en hbo musicalopleidingen van Musicaltheater en Muziektheater van Hogeschool voor de Kunsten Fontys, Lucia Marthas Institute for Performing Arts (LMIPA), Nederlandse Musicalacademie (Rijn IJssel), Codarts, PACT+, Frank Sanders Musical Academie en Toneelschool Maastricht.

Huidige leerlingen
Ook in professionele producties zijn onze huidige leerlingen al te vinden; onder andere in kinderrollen in Dagboek van een Herdershond, Het was Zonnig in het Zuiden, Hendrik Groen en Die Zauberflöte. Ook de grote rollen zijn vertegenwoordigd, zoals Milan van Lipzig die de rol van Jason in Falsettos vertolkte en Meadow Isselt de rol van Fletcher in The Bodyguard. Naast musical hebben we ook leerlingen die een groot succes zijn in de muziekwereld: Luna Sabella won in 2023 het Junior Songfestival en heeft onlangs haar tweede single en clip uitgebracht.

Alumni
Ook oud-leerlingen van de vooropleiding Musical zijn zeer succesvol. Zij hebben inmiddels hun weg gevonden in de professionele producties, zoals Eva Berhitu als Zuster Agnes in de Sound of Music, Isabel Diaferia in The Rocky Horror Show en Dagboek van een Herdershond, Jip Verdellen in Spring Awaking. Ook dit jaar zullen weer veel van onze ex-leerlingen te bewonderen zijn in diverse professionele producties.

Meer informatie
Voor vragen over de Vooropleiding Musical/ TOPklas Musical kunt u mailen naar
Kate Hendriks
coördinator Vooropleiding Musical/Topklas Musical
khendriks@ogvo.nl