TOPklas musical

Doe jij niks liever dan zingen, dansen en acteren? Droom jij ook van een toekomst in de musicalwereld? Dan is de TOPklas Musical misschien wel iets voor jou!

Voor wie?
De Vooropleiding Musical is speciaal bedoeld voor leerlingen die niets liever doen dan zingen, dansen en acteren en van musical hun beroep willen maken. Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen. Met veel verschillende lessen en onder goede begeleiding krijg je zo een goede basis om je verder te kunnen ontwikkelen tot musicaldanser-, zanger of -artiest. De ideale leeftijd om aan de Vooropleiding Musical te beginnen is vanaf de brugklas. Later instromen kan maar wordt per jaar steeds moeilijker.

Vooropleiding Musical / TOPklas Musical
Als je de Vooropleiding Musical volgt wordt je geplaatst in de TOPklas Musical. Zo is er een TOPklas Musical voor vmbo leerlingen en een TOPklas Muscial voor havo/vwo leerlingen. Als je in de TOPklas zit krijg je vrijstelling van een aantal vakken zodat je binnen het reguliere rooster één of meer musicallessen per dag volgt. Na de TOPklas, dus na de 3e klas ga je verder in het reguliere lesprogramma. De musicalleerlingen krijgen een maatwerkrooster met vrijstelling voor bepaalde vakken om binnen het bestaande rooster musical lessen te kunnen volgen. De Vooropleiding Musical loopt door tot het einde van de schoolopleiding: vmbo 4 jaar, havo 5 jaar, vwo 6 jaar. Het vak Musical is een onderdeel van het eindexamen muziek voor leerlingen van de Vooropleiding Musical.

Musicallessen
De verschillende musicallessen worden door vakdocenten en door gastdocenten verzorgd die allen uit het werkveld komen en veelal zelf nog actief in professionele musicals staan. De meeste van onze docenten geven ook les op diverse musical- en dansacademies zoals Muziek en Musical theater Fontys, Codarts en ArtEZ. We hebben een speciale en intensieve samenwerkingsovereenkomst met de opleiding voor Musicaltheater van Fontys, Tilburg. Daarbij werken we nauw samen met Lucia Marthas Institute for Performing Arts (LMIPA).

In de TOPklas volg je 1 of 2 musicallessen per dag; zang, spel, muziektheorie en diverse danslessen zoals modern, jazz en klassiek. De leerlingen uit de bovenbouw volgen individuele zanglessen, liedinterpretatie, workshops en repertoire lessen.

Voorstellingen
De musicalleerlingen doen regelmatig mee in verschillende voorstellingen waarbij ze zich leren te presenteren. Dit kan zijn als danser, zanger, acteur of een combinatie. Ieder jaar treden alle leerlingen op tijdens onze Sing Out, voorstelling Theatermaken en de Voorstelling Highlights in theater De Maaspoort. Ook zijn er regelmatig optredens binnen en buiten school en gast optredens. Ieder jaar hebben we een presentatie van Zelfgemaakt waar de leerlingen hun eigen ideeën kunnen uitwerken voor een zelfgemaakt stuk. Verder bezoeken we gezamenlijk een aantal keren per jaar musical voorstellingen in Theater De Maaspoort in Venlo.

  • Theatermaken in theater De Garage (12 november 2021)
  • SingOut  in de aula van het Valuascollege (10 december 2021)
  • Voorstelling Highlights in theater De Maaspoort (11, 12 en 13 april 2022)
  • Zelfgemaakt in Spotlight 21 Valuascollege (22, 23 en 24 juni 2022)

Videomateriaal
– Bekijk hier een kort filmpje over de audities voor de vooropleiding musical
Trailer Highlights
– Deze leerlingen vertellen je hoe leuk het is op de vooropleiding musical:

Auditie
Om de Vooropleiding Musical te kunnen volgen en in de TOPklas Musical geplaatst te kunnen worden, moet je eerst auditie doen. De ideale leeftijd om met de Vooropleiding te beginnen is in de eerste brugklas. In een later stadium auditie doen kan wel maar dan wordt het steeds lastiger om aangenomen en geplaatst te worden.
Voor de brugklas is het niet nodig dat je al lessen hebt gevolgd in alle drie de disciplines: zang, dans en drama.
Wel is belangrijk dat je:
gemotiveerd bent
– muzikaal bent
– een ontwikkelbare stem hebt
– over danskwaliteiten beschikt en fysieke mogelijkheden hebt
– dat je graag op het toneel staat en dat ook uitstraalt!

Aanmelden
De audities voor schooljaar 2022 – 2023 zijn op:
zaterdag 19 februari 2022: auditie 1
zaterdag 12 maart 2022: auditie 2 (2e ronde na 1e selectie)

Klik hier om je aan te melden voor de auditie van de Vooropleiding Musical schooljaar 2022 – 2023.
Je kunt je t/m 17 februari 2022 aanmelden.

Na aanmelding krijg je informatie toe gestuurd per mail over hoe je jezelf kunt voorbereiden op de auditie. Zo krijg je voor “spel” twee monologen, waaruit je er één kiest en voor “zang” twee liedjes waar je er ook één van kiest. Dit bereid je zelf voor en laat dit horen op de auditie. Ook krijg je een auditieve toets, dit houdt in dat je ritmes, tonen en melodieën na zingt. Ook doe je een dansauditie, die bestaat uit een basisles en een jazzles. Voor de dansauditie hoef je niks voor te bereiden.
Na de eerste auditie word je wel of niet uitgenodigd voor de tweede auditie. Daarna wordt er definitief besloten of je toegelaten kunt worden tot de Vooropleiding Musical en je ingeschreven kan worden in een TOPklas musical. De uitslag van de auditie gebeurt per mail.

Alumni
Wij zijn trots op al onze leerlingen. Zij vinden plekken op mbo- en hbo musicalopleidingen van Musicaltheater en Muziektheater van Fontys, Lucia Marthas Institute for Performing Arts (LMIPA), Nederlandse Musicalacademie (Rijn IJssel), Codarts, PACT+ en Koninklijk Conservatorium Brussel. Ook in professionele producties zijn onze leerlingen al te vinden; zoals Eva Berhitu als Zuster Agnes in de Sound of Music en Isabel Diaferia in The Rocky Horror Show.

Meer informatie
Voor vragen over de Vooropleiding Musical/ TOPklas Musical kunt u mailen naar

Kate Hendriks
coördinator Vooropleiding Musical/Topklas Musical
khendriks@ogvo.nl