TOPklas dans

Wil jij straks  professioneel danser of dansdocentworden? Doe dan auditite voor de TOPklas Dans.

Er zijn verschillende TOP-brugklassen, waaronder de TOPklas Dans. Dit zijn gemengde brugklassen vmbo-t, havo en vwo, waarin de leerlingen niet geplaatst worden op niveau maar op talent. In deze klassen wordt op een andere manier lesgegeven. Alle leerlingen krijgen daarom een laptop van de school, zodat elke leerling zich in zijn eigen tempo en niveau verder kan ontwikkelen.
De leerlingen zitten gedurende de eerste 3 jaar bij elkaar in de TOPklas. Daarna gaan ze verder binnen hun eigen schooltype (vmbo / havo / vwo).

Bekijk hier alvast de door ArtEZ gemaakte film voor de vooropleiding dans.

Waarom kies je hiervoor?
Als je echt van dansen houdt, zoveel dat je er later misschien je beroep van wilt maken, dan is het belangrijk om al vroeg met dansen te beginnen en veel lessen te volgen. Bij ArtEZ Dansacademie kun je als jong danstalent (vanaf negen jaar) je oriënteren en voorbereiden op een carrière als danser, choreograaf of dansdocent .

Hoe zit het in elkaar?
De ArtEZ Dansacademie heeft twee vooropleidingen, één in Arnhem bij het Beekdalcollege en één in Venlo bij het Valuascollege. Het laatste moment dat je nog zonder meer toegelaten kunt worden tot de Vooropleiding Dans is als je naar de brugklas gaat. Daarna wordt het bijna onmogelijk, omdat je dan een te grote dansachterstand hebt bij de klas, waarin je zou mee moeten doen.
De ArtEZ Dansacademie heeft een samenwerkingsovereenkomst met het Valuascollege, waarin de samenwerking tussen beide instellingen is geregeld.

Dansdocenten
De dansdocenten zijn in dienst van de dansacademie en geven op professioneel niveau les. Binnen het Valuascollege word je het eerste en tweede jaar geplaatst in een van de TOPklas Dans. Als je in deze klas zit volg je natuurlijk de normale schoolvakken, maar binnen het lesrooster heb je ook iedere dag een of meer danslessen.

Dansrooster
De dansers van de tweejarige dansbrugklas hebben elke dag een les klassieke dans, 2 maal per week moderne dans en 1 maal per week folklore. Verder is er een blok improvisatie/compositie, waarin je twee weken per jaar iedere dag een les hebt waarin je leert te improviseren en hoe je een choreografie maakt.

Voor de hogere klassen, vanaf de 3e klas, is er ook nog Zelfgedaan. Daarin leer je hoe je vanaf internet en vanaf het scherm dansen moet instuderen en bewerken naar eigen inzicht. Ieder jaar zijn er ook 3 verschillende voorstellingen Zelfgemaakt. Alle leerlingen laten dan hun zelfgemaakte dansen zien aan publiek. De leerlingen bepalen dan ook zelf de choreografie, het licht, kostuums en muziek.

Voorstellingen
Je danst mee in verschillende voorstellingen per lesjaar. Daarvoor worden er dansen ingestudeerd, die vaak speciaal voor de leerlingen worden gemaakt, ook de belangrijke choreografen uit binnen – en buitenland. Ieder jaar zijn er de Wintervoorstellingen. Dat zijn er 7 in de maand november in Theater De Garage te Venlo. In de maand april zijn de grote voorstellingen in de schouwburg te Arnhem en Theater De Maaspoort te Venlo. Hierin dansen de leerlingen van de Vooropleidingen Arnhem en Venlo vaak samen.

Audities en belangrijke data
Informatie over audities, inschrijving, belangrijke data en andere praktische informatie kun je hier vinden.
Andere belangrijke data:
– 15 januari 2022: gratis workshopdag
– 7 maart 2022: audities

Kosten
De kosten voor een heel jaar zijn 1006,- euro en en voor de oriëntatie fase 335 euro Dat bedrag mag ook in 10 termijnen worden betaald. Verder heb je vastgestelde kleding nodig. Je moet daarbij denken aan een bedrag van ongeveer 250,- euro.

Bekijk hier ook de speciale DAMU-regeling.

Meer informatie
I.v.m. corona is het niet mogelijk een open auditie te houden, maar auditie doen kan gelukkig wel. Voor vragen en informatie over de auditie-mogelijkheden voor TOPklas dans kunt u terecht bij Myrthe van Opstal mvopstal@ogvo.nl
Kijk voor meer algemene informatie over inschrijving, belangrijke data en andere praktische info op de website van ArtEZ.

Tot slot
Wij zijn heel trots op onze dansleerlingen. Zij vinden plekken in het binnen- en buitenland op grote en kleine tonelen binnen het dansveld, maar ook binnen musical – en andere theaterproducties.
Zo heb je Chantal Janzen en Marjolein Teepen, Marne, Myrthe, Imre en Xanthe van Opstal (Nederlands Dans Theater en Batsheva Dance Company), Millou Nuyens (Danish Dance Theatre), Ellen Landa (Scapino Ballet), Suzan de Bekker (Internationaal Dans Theater en Korzo Producties) en nog veel meer.
Veel dansdocenten, ook uit onze de omgeving waren ooit leerling bij ons, bijvoorbeeld Melanie Melis en Karin Groenen (Kunstencentrum Venlo) , Myrna van Rens (Danshuys Venray) en Maxime Spee  (Kunstencentrum Jeruzalem), Martine Janssen (Dansschool Martine in Well)).