TOPklas Dans

Wil jij straks  professioneel danser of dansdocentworden? Doe dan auditite voor de TOPklas Dans.

Er zijn verschillende TOP-brugklassen, waaronder de TOPklas Dans. Dit zijn gemengde brugklassen vmbo-t, havo en vwo, waarin de leerlingen niet geplaatst worden op niveau maar op talent. In deze klassen wordt op een andere manier lesgegeven. Alle leerlingen krijgen daarom een laptop van de school, zodat elke leerling zich in zijn eigen tempo en niveau verder kan ontwikkelen.
De leerlingen zitten gedurende de eerste 3 jaar bij elkaar in de TOPklas. Daarna gaan ze verder binnen hun eigen schooltype (vmbo / havo / vwo).

Bekijk hier alvast de door ArtEZ gemaakte film voor de vooropleiding dans.

Waarom kies je hiervoor?
Als je echt van dansen houdt, zoveel dat je er later misschien je beroep van wilt maken, dan is het belangrijk om al vroeg met dansen te beginnen en veel lessen te volgen. Bij ArtEZ Dansacademie kun je als jong danstalent (vanaf negen jaar) je oriënteren en voorbereiden op een carrière als danser, choreograaf of dansdocent .

Hoe zit het in elkaar?
De ArtEZ Dansacademie heeft drie vooropleidingen, één in Arnhem bij het Beekdalcollege, één in Venlo bij het Valuascollege en één in Enschede bij het Stedelijk Lyceum. Normaal is het laatste moment dat je zonder meer toegelaten kunt worden tot de vooropleiding dans als je naar de brugklas gaat. Daarna is het mogelijk om in te stromen, maar is de auditie procedure wat grondiger. De ArtEZ Dansacademie heeft een samenwerkingsovereenkomst met het Valuascollege, waarin de samenwerking tussen beide instellingen is geregeld. Dit maakt dat het de enige door het ministerie van OC&W erkende vooropleiding dans in de regio is. Het is een unieke kans om je middelbare school te combineren met een professionele dansopleiding.

Dansdocenten
De dansdocenten zijn ervaren en geven op professioneel niveau les. Binnen het Valuascollege word je het eerste en tweede jaar geplaatst in een van de TOPklas Dans. Als je in deze klas zit volg je natuurlijk de normale schoolvakken, maar binnen het lesrooster heb je ook iedere dag een of meer danslessen.

Dansrooster
De dansers van de tweejarige dansbrugklas hebben elke dag klassiek ballet, tweemaal per week moderne dans en eenmaal per week folklore. Daarnaast doen de leerlingen spitzen, hiphop en improvisatie. Welke stijl je ook graag wilt doen. Om hier later op toneel of achter de schermen je beroep van te maken, is het nodig om je net als een topsporter, optimaal voor te bereiden. Zo wordt je een academische getrainde én diverse danser. Hier kun je alle kanten mee op.

Voor de hogere klassen, vanaf de 3e klas, is er ook nog Zelfgedaan. Daarin leer je hoe je vanaf internet en vanaf het scherm dansen moet instuderen en bewerken naar eigen inzicht. Ieder jaar zijn er ook 3 verschillende voorstellingen Zelfgemaakt. Alle leerlingen laten dan hun zelfgemaakte dansen zien aan publiek. De leerlingen bepalen dan ook zelf de choreografie, het licht, kostuums en muziek.

Voorstellingen
Je danst mee in verschillende voorstellingen per lesjaar. Daarvoor worden er dansen ingestudeerd, die vaak speciaal voor de leerlingen worden gemaakt. Oudere leerlingen treden op in choreografieën van Introdans, waarvoor ze met professionals uit het gezelschap repeteren. Ieder jaar zijn er de Wintervoorstellingen. Dat zijn er 7 in de maand november in Theater De Garage te Venlo. In de maand april zijn de grote voorstellingen in de schouwburg te Arnhem en Theater De Maaspoort te Venlo. Hierin dansen de leerlingen van de Vooropleidingen Arnhem en Venlo vaak samen.

Audities en belangrijke data
Informatie over audities, inschrijving, belangrijke data en andere praktische informatie kun je hier vinden.
Workshopdag 
Zaterdag 24 februari 2024 (deelname is gratis)
Aanmelden kan via de website van ArtEZ.
Auditie
Maandag 4 maart 2024
Aanmelden kan via de website van ArtEZ.
Oriëntatietraject
Voor leerlingen in groep 6, 7 en 8 van de basisschool is er het oriëntatietraject. Dit is een goede manier om te kijken of de vooropleiding dans bij je past en naast het volgen van reguliere danslessen is het een perfecte voorbereiding op TOPklas dans, oftewel de ArtEZ Vooropleiding Dans. In deze oriëntatiefase volg je twee keer per week 2,5 uur dansles. De lessen worden op maandag en woensdag gegeven na schooltijd, in de dansstudio’s van het Valuascollege in Venlo. Op het programma staan klassiek ballet, moderne dans, folklore, hiphop en je danst mee met voorstellingen.

Kosten
De kosten voor een heel jaar zijn 1006,- euro en en voor de oriëntatie fase 335 euro Dat bedrag mag ook in 10 termijnen worden betaald. Verder heb je vastgestelde kleding nodig. Je moet daarbij denken aan een bedrag van ongeveer 250,- euro.

Bekijk hier ook de speciale DAMU-regeling.

Meer informatie
Voor vragen en informatie over de dansopleiding en auditie mogelijkheden voor TOPklas dans (ArtEZ Vooropleiding Dans) kunt u terecht bij Eline van Ark (elvark@ogvo.nl). Kijk voor meer algemene informatie over inschrijving, belangrijke data en andere praktische info op de website van ArtEZ.

Tot slot
Wij zijn heel trots op onze dansleerlingen. Zij vinden plekken in het binnen- en buitenland op grote en kleine tonelen binnen het dansveld, maar ook binnen musical – en andere theaterproducties.
Zo heb je Chantal Janzen en Marjolein Teepen, Marne, Myrthe, Imre en Xanthe van Opstal (Nederlands Dans Theater en Batsheva Dance Company), Millou Nuyens (Danish Dance Theatre), Ellen Landa (Scapino Ballet), Suzan de Bekker (Internationaal Dans Theater en Korzo Producties) en nog veel meer.
Veel dansdocenten, ook uit onze de omgeving waren ooit leerling bij ons, bijvoorbeeld Melanie Melis (Kunstencentrum Venlo) en Karin Groenen (Danshuis Well), Myrna van Rens (Danshuis Venray) en Maxime Spee  (Kunstencentrum Jeruzalem), Martine Janssen (Dansschool Martine in Well).