Mike Schoolmeesters

Mike Schoolmeesters is docent Economie in de derde klas en docent Bedrijfseconomie in de bovenbouw. Hij geeft les zowel in het Nederlands als in het Engels. En alsof dat nog niet genoeg is, is hij sinds kort druk in de weer met zijn YouTube-kanaal waarin hij uitleg geeft over Economie en Bedrijfseconomie. Benieuwd naar het hele verhaal? Je leest het hier!

Waarom ben jij docent geworden? Hoe is dat balletje gaan rollen?
”Ik ben een zij-instromer. Ik heb eerst een jaar of 13 in het bedrijfsleven gewerkt en daar heb ik verschillende financiële functies vervuld. Ik heb uitgevoerd wat ik nu doceer. Eigenlijk wilde ik altijd al leraar worden, niet alleen vanwege mijn achternaam natuurlijk, maar gewoon omdat ik het leuk vind om iemand iets te leren. Ik wilde altijd leraar Engels worden alleen ik had al een bachelor Bedrijfseconomie. Leraar Economie lag daarom het meest voor de hand. Het enige dat ik moest halen was pedagogiek en didaktiek. Ik vind het heel erg leuk om leerlingen iets te leren. Door om te gaan met die doelgroep blijf ik zelf ook nog een beetje jong van geest.”

Wat maakt het docentschap zo bijzonder?
”Het allermooiste vind ik als ik het kwartje zie vallen. Als ik iemand iets uit aan het leggen ben en dan komt (hopelijk) het ‘Aha-moment’. Dat is een magisch moment. Maar ook als mentor maak je van alles mee. Zo was er jaren geleden een jongen die veel problemen had. Niet alleen met zichzelf, maar ook thuis speelde er wat. Zijn ouders zaten met hun handen in het haar. Die jongen heeft zich in de loop van de jaren zodanig ontwikkeld dat hij nu bezig is met een hbo-opleiding. Hij zit helemaal goed in zijn vel. Daar ben ik zo ongelofelijk trots op dat ik daar een kleine bijdrage heb mogen leveren.”  

Wat maakt het vak bedrijfseconomie zo boeiend, want soms hoor je ook ‘phoe bedrijfseconomie’. Wat vind je ervan?
”Het lijkt heel erg saai, maar je bent eigenlijk constant puzzeltjes aan het oplossen. Iemand die later een financiële functie gaat vervullen, heeft invloed op het hele bedrijf. Je moet overal een beetje verstand van hebben. Dat maakt Bedrijfseconomie voor mij een mooi vak, omdat je invloedssfeer gaat over het hele bedrijf en dat in combinatie met puzzelwerk en rekensommetjes.” 

En docent volgens jou voor iedereen weggelegd of moet je aan bepaalde eigenschappen voldoen?
”Het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Je moet af en toe autoritair zijn, maar je moet ook weten wanneer je water bij de wijn moet doen. Iedere leerling en iedere les is anders, dus je moet veel ballen tegelijkertijd hoog kunnen houden. Het is zeker niet zo dat als je heel veel verstand van je vak hebt, dat je dan meteen een goede leraar bent. Je moet uiteraard goed zijn in je vak, maar je moet ook het managen van leerlingen in de vingers hebben. Ondanks dat vind ik het niet zwaar. Ik krijg er juist veel energie van. Beginnende docenten refereren vaak aan de tijd dat ze zelf op de middelbare zaten, maar docent zijn is wel even wat anders. Ons vak is echt een vak en daar kunnen mensen zich nogal eens op verkijken. Als het echter bij je past, kan het je ook ontzettend veel energie geven.” 

Als je OGVO zou mogen omschrijving in 3 woorden, wat zou je dan zeggen?
”Ik vind het echt Venloos, open en vernieuwend. Er is plaats voor iedereen. Maar bovenal vernieuwend, omdat we ook bezig zijn met hoe we ons onderwijs kunnen ontwikkelen. We zijn met maatwerktrajecten bezig. Ik ben nu mijn YouTube-kanaal aan het uitbouwen, dus er is wel ruimte om je daarin te ontwikkelen als docent. Daarin vind ik dat we toch wel vernieuwend zijn in het aanbod dat we leerlingen te bieden hebben. OGVO bestaat uit drie scholen en voor iedere leerling is er een passend aanbod.” 

En jij ziet jezelf over 5 jaar nog steeds bij het OGVO werken?
”Ja, zeker. Het is maar 20 minuten rijden. Mijn familie komt uit Venlo en daardoor is er voor mij ook verbinding met de stad. Ik zit hier prima op mijn plaats.” 

Meer collega’s leren kennen? Dat kan hier!