Versterkt onderwijs Duits

Het Valuascollege biedt versterkt onderwijs Duits (vto) aan in 2 t/m 5 atheneum en 2 t/m 4 havo. Vto-leerlingen krijgen 2 extra lesuren Duits per week. Daarnaast nemen zij deel aan uitwisselingen en taal-projectdagen.

Wat is vto?
Binnen versterkt onderwijs wordt uitgegaan van het principe doeltaal = voertaal. Er wordt extra aandacht besteed aan de communicatieve vaardigheden en we maken gebruik van authentiek materiaal in het Duits. Daardoor leer je heel snel de Duitse taal verstaan en spreken. Met de extra lessen Duits bereik je al gauw een hoger niveau, zodat je ook taaldiploma´s kunt halen via het Goethe Institut. Deze diploma’s zijn internationaal erkend. Ze kunnen je helpen bij het sneller vinden van een baan in Nederland of ergens anders in Europa.

Bij elkaar op bezoek
Het Valuascollege werkt al vele jaren samen met Duitse scholen in o.a. Grefrath, Waldniel, Rheinberg, Salzhemmendorf, en Bedburg. Het Duits wordt geoefend in allerlei taalprojecten, uitwisselingen en in leuke, leerzame werkvormen. Ook loop je als vto-er in de 4e klas een week stage in Duitsland om zo de taal nog beter te leren. Duitse leerlingen komen ook in Venlo op bezoek. Dan kom je erachter dat Duitse jongeren naar dezelfde soort muziek luisteren en dezelfde kleding dragen. Maar natuurlijk zijn er ook verschillen: hun onderwijs zit bijvoorbeeld anders in elkaar dan het onderwijs bij ons.

Waarom is het Duits zo belangrijk?
Nederland is voor haar bestaan voor een heel groot deel afhankelijk van Duitsland. Dat land is onze grootste handelspartner. Maar het is ook vakantieland nummer 1 voor ons. Daarnaast hebben steeds meer Nederlanders via hun werk te maken met de Duitse taal. Je leert de taal wel op school, maar daarbij ligt de nadruk op leesvaardigheid. 50% van je eindexamen bestaat namelijk uit lezen. Wij willen juist bereiken dat je een taal goed leert spreken, verstaan en schrijven. Dáár heb je pas wat aan! Een taal leer je pas echt door er veel mee bezig te zijn. Dat bereik je met versterkt onderwijs. Dan hoor en spreek je Duits veel meer en vaker dan in de normale lessen Duits alleen.

Meest gesproken taal
In Europa is niet het Engels, maar het Duits de meest gesproken moedertaal! En omdat we steeds vaker naar andere landen in Europa gaan om te werken, zaken te doen of vakantie te vieren, hebben we dat Duits heel hard nodig. Omdat steeds meer mensen inzien dat Duits zo’n belangrijke taal is, bieden zelfs Nederlandse basisscholen al Duits aan. Wist je dat alleen al in Limburg op ruim 30 basisscholen spelenderwijs Duits wordt gegeven? En dat aantal neemt in de komende jaren alleen maar toe.
Een goede beheersing van de Duitse taal: dáár heb je later wat aan!

Wist je dat…
– elk tiende boek dat op de wereld verschijnt in het Duits geschreven is?
– de handelsstroom tussen Duitsland en Nederland op vier na de grootste ter wereld is?
– méér dan een derde van de Nederlanders op vakantie gaat in een Duitstalig gebied?
– van alle toeristen die naar Nederland komen méér dan de helft Duitstalig is?
– Duitsland onze grootste handelspartner is?
– 100 miljoen mensen Duits als moedertaal hebben?
– 19 miljoen mensen Nederlands als moedertaal hebben?

Kies jij voor vto?
Als je Duits leuk vindt en er extra mee bezig wilt zijn, dan kun je in je tweede leerjaar aanmelden voor versterkt onderwijs (vto) Duits in de klassen van havo en vwo. Je krijgt hierover bericht van je docent.
Wil je meer weten over vto Duits? Stel je vraag per mail via wbeurskens@ogvo.nl

Goed onderwijs
Belangrijke instellingen die ons helpen bij goed tweetalig Duits onderwijs:
– het Goethe Institut, Amsterdam,
– een aantal Duitse partnerscholen
– Nuffic
– de Euregio Rhein-Maas-Nord
– bekijk de uitzending van 1Vandaag: “Bedrijven zitten te springen om Duitssprekend personeel”